Αλλα λέει το υπουργείο Παιδείας κι άλλα η συντακτική ομάδα. Τι φοβάται το Μαξίμου.
Τρίτη, 31.07.07
Την Τετάρτη ή την Πέμπτη - σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Παιδείας - θα δώσει στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη μορφή του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού η υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Μετά τις αλλαγές που θα δημοσιοποιηθούν, στην κυβέρνησηελπίζουν ότι θα αποδυναμωθούν οι αντιδράσεις και θα εκτονωθεί μια κρίση, η οποία στοίχισε ακριβά στη Ν.Δ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση υπέστη μεγαλύτερη ζημιά από το βιβλίο Ιστορίας από ό,τι από την υπόθεση των ομολόγων.
Η υπουργός Παιδείας κρατά κλειστά τα χαρτιά της και αποφεύγει ακόμα και τις συνομιλίες με δημοσιογράφους, για να μην αποκαλύψει την έκταση των αλλαγών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πάντως, από τη συντακτική ομάδα με επικεφαλής την κυρία Μαρία Ρεπούση έγιναν αποδεκτές όλες οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και στο βιβλίο έγιναν συνολικά 83 διορθώ σεις και εξαλείφθηκαν φράσεις και εκφράσεις οι οποίες προκαλούσαν αντιδράσεις, όπως π.χ. η αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης.
Βεβαίως, τα μέλη της συντακτικής ομάδας αναφέρουν πως οι διορθώσεις είναι σαφώς λιγότερες και δεν επηρεάζουν την άποψη και τη φιλοσοφία του βιβλίου. Η κ. Γιαννάκου προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να κερδίσει χρόνο (εξ ου και οι ανακοινώσεις γίνονται μέσα στον Αύγουστο) και να ισορροπήσει μεταξύ των αντιλήψεων της συντακτικής ομάδας και των πιέσεων της κοινής γνώμης. Στο Μαξίμου, όπου έφταναν τα μηνύματα από τις τοπικές οργανώσεις, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι οι πολίτες απορρίπτουν το βιβλίο σε ποσοστό 90%- βρίσκονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Τελικώς, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και τη συνεννόηση με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο - ο οποίος είχε βοηθήσει την κ. Γιαννάκου και στον χειρισμό της κρίσης με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ – η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να προωθήσει όλες εκείνες τις αλλαγές που θα αποδυνάμωναν τις αντιδράσεις. Στο υπουργείο Παιδείας παραδέχονται ότι μόνο κατ’ όνομα δεν μιλάνε για απόσυρση. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της αναθεώρησης συζητήθηκαν με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου, την περασμένη Τετάρτη.
Ούτε η απόσυρση, πάντως, ήταν κάτι που είχε αποκλειστεί στη διάρκεια της αντιπαράθεσης. Οι φωνές που τη ζητούσαν ήταν πάρα πολλές και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα εξέθετε την υπουργό Παιδείας και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός προτίμησε να το αποφύγει. Είναι σαφές, πάντως, ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν υπολόγιζαν αυτήν την ένταση της πολεμικής και δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάτες της υπουργού υποστηρίζουν πως «η εκστρατεία κατά του βιβλίου δεν έχει να κάνει με την εκπαίδευση αλλά ήταν ένα πολιτικό μπρα ντε φερ με αποκλειστικό σκοπό να κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να πλήξει το κύρος της». Μάλιστα, θεωρούν ότι υπήρξαν και οικονομικές σκοπιμότητες, οι οποίες σχετίζονται με την απαίτηση, να αποσυρθεί το βιβλίο και να αντικατασταθεί από το προηγούμενο.
Για τους συναδέλφους της κ. Γιαννάκου στην κυβέρνηση, η διόρθωση του βιβλίου και η αποδοχή των διορθώσεων έγινε δεκτή με ανακούφιση. Ειδικά, όσοι ήταν αποδέκτες της γκρίνιας στη βάση του κόμματος, θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν οι αντιδράσεις. Στο υπουργείο Παιδείας, πάντως, δεν έχουν την ίδια άποψη. Θεωρούν ότι οι αντιδράσεις είχαν πολιτική σκοπιμότητα και θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως διορθώσεων, με πρόσχημα ότι η συντακτική ομάδα παραμένει η ίδια.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ Ελεύθερος Τύπος