Δελτίο Τύπου 090611/2009
Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Η Πρόταση του ορθού ΝΑΙ»
Εν όψει του κυοφορούμενου «σχεδίου λύσης» του κυπριακού ζητήματος, που προβλέπεται αντίθετο προς την συντριπτική βούληση του Κυπριακού Λαού της 24ης Απριλίου 2004, ο Λαός θα αντισταθεί αποτελεσματικά ΜΟΝΟ εάν γνωρίζει και εγκρίνει την ορθή πορεία.
Με αυτό το δεδομένο, η Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ εξαγγέλλει την ετοιμασία πλήρους, τεκμηριωμένης, αξιόπιστης και αξιοπρεπούς πρότασης λύσης, με τίτλο «Η Πρόταση του ορθού ΝΑΙ».
Η Πρόταση βασίζεται επί των ακόλουθων πραγματικών γεγονότων:
Πρώτον: Στις 20 Ιουλίου 1974, το κυρίαρχο Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέστη παράνομη Στρατιωτική Εισβολή εκ μέρους της Τουρκίας και, έκτοτε, τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τελεί υπό παράνομη τουρκική Κατοχή.
Δεύτερον: Με στόχο τον εκτουρκισμό του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία επιχειρεί συνεχείς αλλοιώσεις, με την εισαγωγή Τούρκων και τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων, με μεγάλης έκτασης σφετερισμό και εκποίηση των ελληνικών περιουσιών, με την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ελλήνων της Κύπρου και με την εγκατάσταση ενός παράνομου καθεστώτος «διακυβέρνησης» των κατεχόμενων περιοχών, της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», της οποίας επιδιώκει την «διεθνή αναγνώριση».
Τρίτον: Υπό τον μανδύα της ούτω καλούμενης «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», θα επιχειρηθεί ξανά -όπως και με το Σχέδιο του 2004 που απορρίφθηκε- η διάσπαση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναγνώριση του τουρκικού Ψευδοκράτους, ούτως ώστε «τα δύο κρατίδια να συνεταιριστούν μεταξύ τους ως δύο ισότιμες οντότητες και να δημιουργήσουν ένα νέο, δήθεν ομοσπονδιακό, μη λειτουργικό και μη βιώσιμο (τόσο πολιτειακά όσο και οικονομικά) κρατικό μόρφωμα», από-ενοχοποιώντας την Τουρκία από το έγκλημα της Εισβολής & Κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους και θέτοντας την βάση για τον πλήρη εκτουρκισμό της Κύπρου στο ορατό μέλλον.
Με βάση αυτά τα πραγματικό γεγονότα, τα κύρια χαρακτηριστικά της Πρότασης είναι:
1. Το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει μορφή, καθόσον τούτο θα έχει ως άμεση συνέπεια την εκδίωξη του νέου μορφώματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Η Πρόταση διέπεται ΑΥΣΤΗΡΑ από τις Θεμελιώδεις Αρχές & Αξίες της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ισότιμο κράτος-μέλος, κυρίαρχο επί ολοκλήρου του εδάφους της νήσου Κύπρος. Δηλαδή, επί των αρχών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δικαιοσύνης.
3. Η Πρόταση θέτει ως ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ την απόσυρση των Στρατευμάτων Κατοχής, την αποχώρηση των Εποίκων και τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ οποιουδήποτε Συστήματος Ασφάλειας, που να βασίζεται στις Συνθήκες Εγγυήσεως & Συμμαχίας του 1960 ή παρόμοιου τύπου διευθετήσεις.
4. Η Πρόταση προνοεί την επαναφορά της ομαλότητας, με την εξουδετέρωση ΚΑΘΕ επίπτωσης από την μακρόχρονη και παράνομη τουρκική Κατοχή, προς όφελος όλων των νομίμων πολιτών του κυπριακού Κράτους.
5. Η Πρόταση προνοεί την αναβάθμιση του υπάρχοντος Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της υπάρχουσας Νομοθεσίας αναφορικά με την Παιδεία, την Ασφάλεια & Άμυνα, την Οικονομία και τους θεσμούς Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικής Διακυβέρνησης, με τρόπο που να ΕΜΠΕΔΩΝΕΙ το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του κάθε νόμιμου κύπριου πολίτη προς το Κράτος, με βάση πάντοτε τις Θεμελιώδεις Αρχές & Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6. Η Πρόταση ΔΕΝ αγνοεί τα όποια γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, με προσεγγίσεις που να ΜΗΝ αφήνουν περιθώρια εκπτώσεων, ως προς την ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα νόμιμα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
7. Η Πρόταση προβλέπει, ότι πρώτα θα εγκριθεί σε ενιαίο Δημοψήφισμα, στο οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν όλοι οι ΝΟΜΙΜΟΙ κύπριοι πολίτες, στην συνέχεια -ως ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ πλέον- θα προωθηθεί προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος θα κατατεθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η «Πρόταση του ορθού ΝΑΙ» διαμορφώνεται από κύπριους τεχνοκράτες και επιστήμονες και θα δημοσιοποιηθεί έγκαιρα, ούτως ώστε ο Κυπριακός Λαός να μπορεί να την αντιπαραβάλει προς το κυοφορούμενο «σχέδιο λύσης», προτού κληθεί να καταθέσει ξανά την ετυμηγορία του.
=======================================================================
Αγαπητοί μας,
Παρακαλούμε για την δημοσίευση του παρόντος την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009.
Με εκτίμηση,
Κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Πάνος Ιωαννίδης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Friday, June 12, 2009
Thursday, June 11, 2009
Κατάπιαν το ολίσθημα Πουργουρίδη στον ΔΗΣΥ
Το βαρίδι Πουργουρίδη
Ο ανεκδιήγητος και ακαταλόγιστος, πια, Πουργουρίδης επιτέθηκε εναντίον του πρωτεύσαντος σε σταυρούς προτίμησης, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ι. Κασουλίδη. Τον λάσπωσε ως πατριδοκάπηλο και λαϊκιστή. Θα ανέμενε κάποιος ότι ο ΔΗΣΥ, όπως έπραξε στην προηγούμενη αθλιότητα Πουργουρίδη (προσυπέγραψε έρευνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω), θα υπεράσπιζε τον πρώτο ευρωβουλευτή του. Ο ΔΗΣΥ, για λόγους ακατανόητους στις 70.000 σχεδόν ψηφοφόρους του, που υποστήριξαν Κασουλίδη, σιώπησε ευσχημόνως. Δεν είπε λέξη. Απλώς προχθές βγήκε, προφανώς κατ’ εντολήν, ο Λευτέρης Χριστοφόρου και δήλωσε ότι οι θέσεις Πουργουρίδη είναι ατυχείς και δεν εκφράζουν το κόμμα. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν μπορεί να παίζει τη λαουρού! Ο Πουργουρίδης είναι ακόμα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, άρα, όσα λέγει ή κάνει, εκφράζουν το κόμμα. Δεν είναι σοβαρή δικαιολογία ότι σύντομα λήγει η θητεία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, άρα, δεν θα ανανεωθεί. Θα συνεχίσει, όμως, να εκφράζει τον ΔΗΣΥ ως Κοιν. Εκπρόσωπος. Ο ΔΗΣΥ όφειλε αυθωρεί να τον εκβάλει των γραμμών του. Όσο δεν το πράττει, πρώτον, θα υποτιμά τη νοημοσύνη των μελών του. Δεύτερον, θα είναι ένα συνεχώς απαξιωτικό βαρίδι στο λαιμό του κόμματος. Πρόβλημά τους! Αλλά, τουλάχιστον, να μη θεωρούν ότι οι πολίτες χάφτουν αυτά τα ανεκδιήγητα και πρωτοφανή.
Σάββας Ιακωβίδης (Simerini.com).
=================================================================
Όλο το παρασκήνιο για την έκδοση του ψηφίσματος με αφορμή το σχέδιο ψηφίσματος που προσυπέγραψε ο Χρίστος Πουργουρίδης για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω.
Η κυπριακή Βουλή κατάπιε χθες το ολίσθημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, να υπογράψει, με άλλους δεκαέξι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ανάμεσά τους και Τούρκοι, προσχέδιο ψηφίσματος, που εγείρει θέμα δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω. Ένα «ατόπημα» που ξεσήκωσε το λαϊκό αίσθημα, ενώ ταυτόχρονα κινδύνευσαν να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας. Η Βουλή, λοιπόν, επικαλούμενη την αυτονομία των εκπροσώπων βουλευτών στο ΚΣΣΕ, και ταυτόχρονα αγνοώντας τη δική της αυτονομία, πέρασε ένα… ανώδυνο ψήφισμα, στην προσπάθειά της να καταδικάσει την ενέργεια του κ. Πουργουρίδη. Αφού πρώτα προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, που ξεκίνησε στις δέκα το πρωί, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, και αφού «κοσκίνισαν» τρεις φορές το ψήφισμα, τελικά οι αντιπρόσωποι του λαού αποφάσισαν το απόγευμα ομόφωνα.
Πριν το κοσκίνισμα…
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στις 10 το πρωί, κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση για ψήφισμα, το οποίο ήταν έντονα καταδικαστικό για την ενέργεια Πουργουρίδη. Όπως αναφέρει: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικρίνει και κατακρίνει την ενέργεια του κ. Χρίστου Πουργουρίδη, βουλευτή Λεμεσού, να συνυπογράψει προσχέδιο ψηφίσματος στην Εκλογική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγείρει θέμα καταπάτησης δικαιωμάτων της λεγόμενης "τουρκικής μειονότητας" της Ρόδου και Κω. »Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εγκρίνει και δεν επικυρώνει αυτήν την πράξη και ενέργεια του κ. Πουργουρίδη και διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν εκπροσωπεί στο συγκεκριμένο ζήτημα τις θέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. »Ιδιαίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζει πως δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε "Τουρκική Μειονότητα" στον ελληνικό χώρο και/ή εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους και για πρώτη φορά τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα ενώπιον της. »Η Βουλή τονίζει πως αυτή η ενέργεια ξεκάθαρα υποβοηθά την τουρκική προπαγάνδα εναντίον του ελληνικού λαού και η Βουλή των Αντιπροσώπων σημειώνει πως με αυτήν του την ενέργεια ο κ. Πουργουρίδης έχει εκθέσει το Κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας πάνω σε ένα ζήτημα που εξόφθαλμα παρακινείται από την πρόθεση της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. Τέλος, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον κ. Πουργουρίδη να ανακαλέσει την υπογραφή από το συγκεκριμένο προσχέδιο ψηφίσματος της Εκλογικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια…
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πουργουρίδης μόλις είδε την πρόταση έγινε έξω φρενών και υπέδειξε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι εάν περάσει τέτοιο ψήφισμα, τότε ο ΔΗΣΥ θα ξεχάσει τις σχέσεις με όλα τα κόμματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κήρυξη πολέμου».
Πάντως τα λεγόμενα του κ. Πουργουρίδη δεν ξάφνιασαν το ΑΚΕΛ, το οποίο πρώτο έσπευσε να υποστηρίξει τον κ. Πουργουρίδη και συνάμα τον ΔΗΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είχε τις επιφυλάξεις του εάν θα έπρεπε να εκδοθεί ένα τέτοιο ψήφισμα. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα ανάμεσα στον ΔΗΣΥ με τα άλλα κόμματα.
Έδειξαν όλοι το κόσκινο!
Την άποψη του ΑΚΕΛ δέχθηκαν όλα τα κόμματα, ακόμα και αυτά που άσκησαν έντονη κριτική προηγουμένως στον κ. Πουργουρίδη. Έτσι, όλοι έδειξαν… το κόσκινο, γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, και το ψήφισμα με πρόταση της Προεδρίας της Βουλής είχε ως εξής: «Η Βουλή, με αφορμή πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά δήθεν καταπάτηση δικαιωμάτων της λεγόμενης "τουρκικής μειονότητας" της Ρόδου και Κω, 1) τονίζει πως δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε "τουρκική μειονότητα" εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους. 2) Θεωρεί ότι η ανάδειξη τέτοιου θέματος ενισχύει τις προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. 3) Υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τα δίκαια της Ελλάδας σε όλους τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς στους οποίους μετέχει».
Τελικό κοσκίνισμα…
Τελικά, περίπου στις πέντε το απόγευμα, ενώπιον των Αντιπρόσωπων της Βουλής τέθηκε το ψήφισμα ακόμα πιο διαφοροποιημένο. Αυτήν τη φορά όχι μόνο η Βουλή δεν έπαιρνε θέση στην ενέργεια του Χρίστου Πουργουρίδη, αλλά δεν αναφερόταν καν στην αφορμή, δηλαδή το ψήφισμα που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το ομόφωνο ψήφισμα στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρει: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων κρίνει αναγκαίο να τονίσει ότι: 1) Δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε «τουρκική μειονότητα» εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους. 2) Παραμένει σταθερά ενάντια στις οποιεσδήποτε προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. 3) Θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τα δίκαια της Ελλάδας σε όλους τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, στους οποίους μετέχει».
«Θα είχε αντίκτυπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κλήθηκε από τη «Σ» να σχολιάσει το ψήφισμα της Βουλής με αφορμή την ενέργεια του Χρίστου Πουργουρίδη να προσυπογράψει σχέδιο ψηφίσματος για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω, και το οποίο ουσιαστικά ήταν «άχρωμο» και δεν αναφερόταν καν, τόσο στον κ. Πουργουρίδη όσο και στο ψήφισμα που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Απάντησε χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να προλάβουμε τον αντίκτυπο». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως με ένα τέτοιο ψήφισμα ενδεχομένως να εκατηγορείτο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για φίμωση βουλευτή που μετέχει σε αυτό. Υπενθύμισε ότι όλοι οι βουλευτές ενεργούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και δεν εκφράζουν τις απόψεις του Κοινοβουλίου της χώρας τους.
Σε παρατήρηση της εφημερίδας μας ότι επικαλείται την αυτονομία των βουλευτών που μετέχουν στο ΚΣΣΕ, και ξεχνά την αυτονομία της Βουλής της Κύπρου, απάντησε: «μα, έχουμε αυτονομία και αυτό το αποδείξαμε με το ψήφισμα, το οποίο έρχεται ενάντια στην ενέργεια του κ. Πουργουρίδη».
Πάντως ο κ. Καρογιάν στη συνεδρία των αρχηγών κομμάτων ανέγνωσε σημείωμά του, το οποίο αναφερόταν και σε παλαιότερα «ατοπήματα» του Χρίστου Πουργουρίδη, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις με τα Κοινοβούλια φίλιων χωρών, όπως η Ρωσία, η Αρμενία και άλλες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε τα όσα είπε και σε προχθεσινή του δηλώση, ξεκαθάρισε, δηλαδή, ότι κανένα παράπονο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παραμένει αδιερεύνητο και, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να καταδικάζονται, χωρίς σκοπιμότητες και αλλότριους υπολογισμούς, εξηγώντας πως αυτό κάνει με σχολαστικότητα εδώ και χρόνια, και γι’ αυτόν και μόνο το λόγο προσυπέγραψε την υπό συζήτηση εισήγηση που υπεβλήθη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμανικής καταγωγής κατοίκων της Ρόδου και Κω.
«Ξέχασε ότι πετούσε στα σκουπίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων»
Η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες», σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε «ατόπημα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη να προσυπογράψει σχέδιο ψηφίσματος για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Πουργουρίδης, μετά την αποκάλυψη «του ατοπήματός του», προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο μοναδικός μαχητής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεχνώντας, προφανώς, ότι με τη στάση του στο δημοψήφισμα του 2004, «πετούσε στα σκουπίδια» βασικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών.
«Ο κ. Πουργουρίδης μάς έχει συνηθίσει σε "γενναίες" εξάρσεις και "προειδοποιήσεις", όπως εκείνη με την παραίτηση που δήθεν θα υπέβαλλε εάν δεν ετιμωρούντο όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Θα αναμέναμε περισσότερη σεμνότητα εκ μέρους του, και μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το να χύνει νερό στο μύλο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, δεν είναι γενναιότητα. Είναι έλλειψη ευαισθησιών», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο ανεκδιήγητος και ακαταλόγιστος, πια, Πουργουρίδης επιτέθηκε εναντίον του πρωτεύσαντος σε σταυρούς προτίμησης, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ι. Κασουλίδη. Τον λάσπωσε ως πατριδοκάπηλο και λαϊκιστή. Θα ανέμενε κάποιος ότι ο ΔΗΣΥ, όπως έπραξε στην προηγούμενη αθλιότητα Πουργουρίδη (προσυπέγραψε έρευνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω), θα υπεράσπιζε τον πρώτο ευρωβουλευτή του. Ο ΔΗΣΥ, για λόγους ακατανόητους στις 70.000 σχεδόν ψηφοφόρους του, που υποστήριξαν Κασουλίδη, σιώπησε ευσχημόνως. Δεν είπε λέξη. Απλώς προχθές βγήκε, προφανώς κατ’ εντολήν, ο Λευτέρης Χριστοφόρου και δήλωσε ότι οι θέσεις Πουργουρίδη είναι ατυχείς και δεν εκφράζουν το κόμμα. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν μπορεί να παίζει τη λαουρού! Ο Πουργουρίδης είναι ακόμα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, άρα, όσα λέγει ή κάνει, εκφράζουν το κόμμα. Δεν είναι σοβαρή δικαιολογία ότι σύντομα λήγει η θητεία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, άρα, δεν θα ανανεωθεί. Θα συνεχίσει, όμως, να εκφράζει τον ΔΗΣΥ ως Κοιν. Εκπρόσωπος. Ο ΔΗΣΥ όφειλε αυθωρεί να τον εκβάλει των γραμμών του. Όσο δεν το πράττει, πρώτον, θα υποτιμά τη νοημοσύνη των μελών του. Δεύτερον, θα είναι ένα συνεχώς απαξιωτικό βαρίδι στο λαιμό του κόμματος. Πρόβλημά τους! Αλλά, τουλάχιστον, να μη θεωρούν ότι οι πολίτες χάφτουν αυτά τα ανεκδιήγητα και πρωτοφανή.
Σάββας Ιακωβίδης (Simerini.com).
=================================================================
Όλο το παρασκήνιο για την έκδοση του ψηφίσματος με αφορμή το σχέδιο ψηφίσματος που προσυπέγραψε ο Χρίστος Πουργουρίδης για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω.
Η κυπριακή Βουλή κατάπιε χθες το ολίσθημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, να υπογράψει, με άλλους δεκαέξι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ανάμεσά τους και Τούρκοι, προσχέδιο ψηφίσματος, που εγείρει θέμα δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω. Ένα «ατόπημα» που ξεσήκωσε το λαϊκό αίσθημα, ενώ ταυτόχρονα κινδύνευσαν να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας. Η Βουλή, λοιπόν, επικαλούμενη την αυτονομία των εκπροσώπων βουλευτών στο ΚΣΣΕ, και ταυτόχρονα αγνοώντας τη δική της αυτονομία, πέρασε ένα… ανώδυνο ψήφισμα, στην προσπάθειά της να καταδικάσει την ενέργεια του κ. Πουργουρίδη. Αφού πρώτα προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, που ξεκίνησε στις δέκα το πρωί, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, και αφού «κοσκίνισαν» τρεις φορές το ψήφισμα, τελικά οι αντιπρόσωποι του λαού αποφάσισαν το απόγευμα ομόφωνα.
Πριν το κοσκίνισμα…
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στις 10 το πρωί, κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση για ψήφισμα, το οποίο ήταν έντονα καταδικαστικό για την ενέργεια Πουργουρίδη. Όπως αναφέρει: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικρίνει και κατακρίνει την ενέργεια του κ. Χρίστου Πουργουρίδη, βουλευτή Λεμεσού, να συνυπογράψει προσχέδιο ψηφίσματος στην Εκλογική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγείρει θέμα καταπάτησης δικαιωμάτων της λεγόμενης "τουρκικής μειονότητας" της Ρόδου και Κω. »Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εγκρίνει και δεν επικυρώνει αυτήν την πράξη και ενέργεια του κ. Πουργουρίδη και διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν εκπροσωπεί στο συγκεκριμένο ζήτημα τις θέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. »Ιδιαίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζει πως δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε "Τουρκική Μειονότητα" στον ελληνικό χώρο και/ή εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους και για πρώτη φορά τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα ενώπιον της. »Η Βουλή τονίζει πως αυτή η ενέργεια ξεκάθαρα υποβοηθά την τουρκική προπαγάνδα εναντίον του ελληνικού λαού και η Βουλή των Αντιπροσώπων σημειώνει πως με αυτήν του την ενέργεια ο κ. Πουργουρίδης έχει εκθέσει το Κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας πάνω σε ένα ζήτημα που εξόφθαλμα παρακινείται από την πρόθεση της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. Τέλος, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον κ. Πουργουρίδη να ανακαλέσει την υπογραφή από το συγκεκριμένο προσχέδιο ψηφίσματος της Εκλογικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια…
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πουργουρίδης μόλις είδε την πρόταση έγινε έξω φρενών και υπέδειξε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι εάν περάσει τέτοιο ψήφισμα, τότε ο ΔΗΣΥ θα ξεχάσει τις σχέσεις με όλα τα κόμματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κήρυξη πολέμου».
Πάντως τα λεγόμενα του κ. Πουργουρίδη δεν ξάφνιασαν το ΑΚΕΛ, το οποίο πρώτο έσπευσε να υποστηρίξει τον κ. Πουργουρίδη και συνάμα τον ΔΗΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είχε τις επιφυλάξεις του εάν θα έπρεπε να εκδοθεί ένα τέτοιο ψήφισμα. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα ανάμεσα στον ΔΗΣΥ με τα άλλα κόμματα.
Έδειξαν όλοι το κόσκινο!
Την άποψη του ΑΚΕΛ δέχθηκαν όλα τα κόμματα, ακόμα και αυτά που άσκησαν έντονη κριτική προηγουμένως στον κ. Πουργουρίδη. Έτσι, όλοι έδειξαν… το κόσκινο, γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, και το ψήφισμα με πρόταση της Προεδρίας της Βουλής είχε ως εξής: «Η Βουλή, με αφορμή πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά δήθεν καταπάτηση δικαιωμάτων της λεγόμενης "τουρκικής μειονότητας" της Ρόδου και Κω, 1) τονίζει πως δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε "τουρκική μειονότητα" εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους. 2) Θεωρεί ότι η ανάδειξη τέτοιου θέματος ενισχύει τις προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. 3) Υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τα δίκαια της Ελλάδας σε όλους τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς στους οποίους μετέχει».
Τελικό κοσκίνισμα…
Τελικά, περίπου στις πέντε το απόγευμα, ενώπιον των Αντιπρόσωπων της Βουλής τέθηκε το ψήφισμα ακόμα πιο διαφοροποιημένο. Αυτήν τη φορά όχι μόνο η Βουλή δεν έπαιρνε θέση στην ενέργεια του Χρίστου Πουργουρίδη, αλλά δεν αναφερόταν καν στην αφορμή, δηλαδή το ψήφισμα που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το ομόφωνο ψήφισμα στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρει: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων κρίνει αναγκαίο να τονίσει ότι: 1) Δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε «τουρκική μειονότητα» εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους. 2) Παραμένει σταθερά ενάντια στις οποιεσδήποτε προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια. 3) Θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τα δίκαια της Ελλάδας σε όλους τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, στους οποίους μετέχει».
«Θα είχε αντίκτυπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κλήθηκε από τη «Σ» να σχολιάσει το ψήφισμα της Βουλής με αφορμή την ενέργεια του Χρίστου Πουργουρίδη να προσυπογράψει σχέδιο ψηφίσματος για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω, και το οποίο ουσιαστικά ήταν «άχρωμο» και δεν αναφερόταν καν, τόσο στον κ. Πουργουρίδη όσο και στο ψήφισμα που κυκλοφόρησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Απάντησε χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να προλάβουμε τον αντίκτυπο». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως με ένα τέτοιο ψήφισμα ενδεχομένως να εκατηγορείτο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για φίμωση βουλευτή που μετέχει σε αυτό. Υπενθύμισε ότι όλοι οι βουλευτές ενεργούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και δεν εκφράζουν τις απόψεις του Κοινοβουλίου της χώρας τους.
Σε παρατήρηση της εφημερίδας μας ότι επικαλείται την αυτονομία των βουλευτών που μετέχουν στο ΚΣΣΕ, και ξεχνά την αυτονομία της Βουλής της Κύπρου, απάντησε: «μα, έχουμε αυτονομία και αυτό το αποδείξαμε με το ψήφισμα, το οποίο έρχεται ενάντια στην ενέργεια του κ. Πουργουρίδη».
Πάντως ο κ. Καρογιάν στη συνεδρία των αρχηγών κομμάτων ανέγνωσε σημείωμά του, το οποίο αναφερόταν και σε παλαιότερα «ατοπήματα» του Χρίστου Πουργουρίδη, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις με τα Κοινοβούλια φίλιων χωρών, όπως η Ρωσία, η Αρμενία και άλλες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε τα όσα είπε και σε προχθεσινή του δηλώση, ξεκαθάρισε, δηλαδή, ότι κανένα παράπονο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παραμένει αδιερεύνητο και, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να καταδικάζονται, χωρίς σκοπιμότητες και αλλότριους υπολογισμούς, εξηγώντας πως αυτό κάνει με σχολαστικότητα εδώ και χρόνια, και γι’ αυτόν και μόνο το λόγο προσυπέγραψε την υπό συζήτηση εισήγηση που υπεβλήθη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμανικής καταγωγής κατοίκων της Ρόδου και Κω.
«Ξέχασε ότι πετούσε στα σκουπίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων»
Η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες», σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε «ατόπημα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη να προσυπογράψει σχέδιο ψηφίσματος για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και την Κω.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Πουργουρίδης, μετά την αποκάλυψη «του ατοπήματός του», προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο μοναδικός μαχητής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεχνώντας, προφανώς, ότι με τη στάση του στο δημοψήφισμα του 2004, «πετούσε στα σκουπίδια» βασικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών.
«Ο κ. Πουργουρίδης μάς έχει συνηθίσει σε "γενναίες" εξάρσεις και "προειδοποιήσεις", όπως εκείνη με την παραίτηση που δήθεν θα υπέβαλλε εάν δεν ετιμωρούντο όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Θα αναμέναμε περισσότερη σεμνότητα εκ μέρους του, και μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το να χύνει νερό στο μύλο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, δεν είναι γενναιότητα. Είναι έλλειψη ευαισθησιών», προσθέτει η ανακοίνωση.
Subscribe to:
Posts (Atom)