Sunday, September 6, 2009

«Μετατρέπουν το κράτος σε ΑΚΕΛ Λτδ»


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
«Η για δεκαετίες συνθηματολογία του ΑΚΕΛ για φιλολαϊκή πολιτική, καταρρέει μέρα με τη μέρα και ο λαός προσπαθεί να πείσει εαυτόν εάν πράγματι στην εξουσία βρίσκεται το πάλαι ποτέ φιλεργατικό ΑΚΕΛ», αναφέρει, σε συνέντευξή του στη «Σ», ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου υποστηρίζει πως οι κυβερνώντες όφειλαν να έλεγαν στο λαό «mea culpa» για την κοινωνικοοικονομική τους πολιτική, ενώ κάνει λόγο για επέλαση του ΑΚΕΛ σε όλα τα πόστα. «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει», λέγει χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ αποδίδει επίσης ευθύνες στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση.

Πώς θα κρίνατε την κοινωνικοοικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και πόσο φιλολαϊκές είναι τελικά οι επιλογές της;
Η κοινωνικοοικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κρίνεται και δοκιμάζεται καθημερινά μέσα από τα αποτελέσματά της. Είναι αναντίλεκτο γεγονός το ότι ακόμη και αυτοί που στήριξαν ενθουσιωδώς την εκλογή της παρούσας Κυβέρνησης αισθάνονται απογοητευμένοι με τα πτωχά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα και το έργο των κυβερνώντων. Οι προσδοκίες των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων όπως συνήθιζε να τους αποκαλεί το ΑΚΕΛ, διαψεύδονται καθημερινά, αφού βλέπουν με πικρία την κοινωνικοοικονομική τους θέση να επιδεινώνεται και να είναι χειρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η συνθηματολογία, για δεκαετίες του ΑΚΕΛ για φιλολαϊκή πολιτική, καταρρέει μέρα με τη μέρα και ο λαός προσπαθεί να πείσει εαυτόν εάν πράγματι στην εξουσία βρίσκεται το πάλαι ποτέ φιλεργατικό ΑΚΕΛ. Η παρουσία του ΑΚΕΛ στην εξουσία σβήνει το μύθο που συντηρούσε από την ίδρυσή του, ότι είναι το κόμμα που ερχόμενο στην εξουσία θα ενισχύσει τους μη προνομιούχους και τις ασθενέστερες ομάδες του λαού.
Προκαλώ την Κυβέρνηση να παρουσιάσει τα φιλολαϊκά της μέτρα, που είναι πενταροδεκάρες, όταν την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση παραχωρεί εκατομμύρια σε Τράπεζες, εκατομμύρια στη Eurocypria, εκατομμύρια σε προνομιούχους και αλόγιστες κρατικές δαπάνες εκατομμυρίων.

Δόθηκαν, όμως, αρκετές παροχές και επιδόματα κυρίως για τα μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Μήπως μηδενίζετε την προσφορά της Κυβέρνησης, ασκώντας σε αυτή κριτική, χάρη της αντιπολίτευσης;
Εμείς επικροτούμε και ψηφίζουμε στη Βουλή και το τελευταίο σεντ που προορίζεται για ενίσχυση των αδύναμων στρωμάτων του λαού. Διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη στήριξη των μικρομεσαίων, των προσφύγων, των αγροτών, των πολυτέκνων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των μη προνομιούχων. Εάν όλοι αυτοί ερωτηθούν τι μέτρα πήρε η Κυβέρνηση για στήριξή τους, θα απαντήσουν με μια φωνή, ψίχουλα. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση χωρίς λαϊκισμούς και δεν χρειάζεται σήμερα να πείσουμε τους πολίτες για την αδυναμία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα μέτρα για την οικονομία και τους πολίτες, αφού οι ίδιοι οι πολίτες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και γι’ αυτό διαμαρτύρονται έντονα. Οι πολίτες διερωτώνται πού είναι η δίκαιη κοινωνία που τους υποσχέθηκαν προεκλογικά οι κυβερνώντες.

Να μην ξεχνάμε ότι προέκυψε και η παγκόσμια οικονομική κρίση για την οποία προφανώς η Κυβέρνηση δεν ευθύνεται. Ή θεωρείτε ότι ευθύνεται και γι’ αυτό;
Πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα ήταν σαφώς μικρότερες για την κυπριακή οικονομία εάν οι κυβερνώντες μελετούσαν τις εισηγήσεις μας και εισάκουαν τις προειδοποιήσεις μας. Αντί να πράξουν αυτό, χειρίστηκαν την κρίση με επιπολαιότητα και εφησυχασμό και μας αντιμετώπισαν με έπαρση και αλαζονεία διακηρύττοντας, μάλιστα, ότι η Κύπρος αποτελεί φωτεινή εξαίρεση από τον υπόλοιπο κόσμο. Συμπεριφέρθηκαν ως «μωρές παρθένες», που, όταν έφτασε η οικονομική κρίση, ύπνωτταν βαθιά.
Το κόστος των λανθασμένων χειρισμών της Κυβέρνησης για την οικονομική κρίση το πληρώνει ο Κύπριος πολίτης. Όφειλαν, τουλάχιστον, να έλεγαν στο λαό mea culpa για την κοινωνικοοικονομική τους πολιτική.

Ο τουρισμός
Η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και πολύ περισσότερο των εσόδων από τον τουρισμό, που θεωρείται ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, με ποιο τρόπο είναι δυνατό ν’ ανατραπούν μελλοντικά;
Πράγματι τα σύννεφα πάνω από τον τουρισμό πυκνώνουν, αφού τα τελευταία χρόνια το τουριστικό προϊόν συρρικνώνεται. Από 22% του ΑΕΠ το τουριστικό προϊόν, πριν από λίγα χρόνια, έφτασε σήμερα στο ήμισυ και είναι περίπου 11% του ΑΕΠ, οι μειώσεις των εσόδων μέχρι τον Ιούλιο ανέρχονται σε 15,5% και οι μειώσεις της πληρότητας των ξενοδοχείων κυμαίνεται περίπου από 15% μέχρι 30%. Υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο δεσμεύθηκαν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν, όπου προνοούσε γκολφ, μαρίνες, καζίνα και πολλά άλλα σχέδια για ανάπτυξη του τουρισμού, που έμειναν στα χαρτιά.

Οι εκ μητρογονίας
Ένα ζήτημα για το οποίο επιδείξατε ζωηρό ενδιαφέρον είναι εκείνο των εκ μητρογονίας προσφύγων. Υπάρχει κάποια εξέλιξη μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχατε με την Επίτροπο Διοικήσεως;
Ως πρόσφυγας οργίζομαι για την τεράστια αδικία σε βάρος των εκ μητρογονίας, ως πολίτης θεωρώ απαράδεκτο να υφίσταται από το δικό μου κράτος η άνιση μεταχείριση, και ως βουλευτής έταξα ως αμετακίνητο και πρωτεύοντα στόχο να αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις για να λυγίσει η απαράδεκτη αρνητική στάση των κυβερνώντων και να δοθεί το δικαίωμα των παιδιών από μητέρα πρόσφυγα να θεωρούνται πρόσφυγες όπως θα έπρεπε να είναι. Θα συνεχίσω ν' αναλαμβάνω πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη καρποφόρα συνάντηση με την Επίτροπο Διοικήσεως και θα προβώ και σε άλλες ενέργειες, και ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρότασή μου.

«Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει»
Τι διαφορετικό κάνει η παρούσα Κυβέρνηση σε σχέση με τις προηγούμενες σε ό,τι αφορά το ρουσφέτι, την ευνοιοκρατία κτλ.; Γιατί σας ακούμε να τους κατηγορείτε συχνά για όλα αυτά, τη στιγμή που αποτελούν διαχρονικά φαινόμενα…
Καταγγείλαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ευνοιοκρατικές προσλήψεις και προαγωγές στον κρατικό και ημικρατικό τομέα και είναι διάχυτη η αντίληψη ότι αργά και σταθερά Ακελοποιούνται τα πάντα. Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν επιχείρησε να καταλάβει την απόλυτη πλειοψηφία των Ημικρατικών Οργανισμών, κάτι που ανενδοίαστα έπραξε το ΑΚΕΛ. Δικαίως τονίσαμε ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι περιουσία του κυπριακού λαού και όχι του ΑΚΕΛ και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μετατρέπει το κράτος σε ΑΚΕΛ Λτδ.

Από πού πηγάζουν οι αναφορές στελεχών του κόμματός σας για προσπάθεια ΑΚΕΛοποίησης των πάντων από μέρους των κυβερνώντων; Έχετε αποδείξεις και στοιχεία;
Καθημερινά βιώνουμε φαινόμενα αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας και ημετεροκρατίας, καθώς και την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να ασκήσει έλεγχο παντού. Είναι κοινό μυστικό η επέλαση του ΑΚΕΛ σε όλα τα πόστα και άλλωστε, χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.

ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
Άκρως απαράδεκτη και προκλητική η ενέργεια των Τούρκων
Οι Τούρκοι τελικά εμπόδισαν την περασμένη Τετάρτη τη μετάβαση Ε/κ στη Μόρφου για τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος. Ίσως έφθασε η στιγμή να επανεξετάσουμε ως ε/κ πλευρά το θέμα των οδοφραγμάτων;
Άκρως απαράδεκτη και προκλητική η ενέργεια των Τούρκων που αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την αμετάβλητη αδιαλλαξία και την ανύπαρκτη βούλησή της για λύση του Κυπριακού. Είναι γεγονός ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση των οδοφραγμάτων.

Να κλείσουμε τα οδοφράγματα;
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις.
Είναι όμως επιβεβλημένο πλέον, όπως είναι και η διαχρονική θέση του κόμματός μας, να συγκαλείται συχνά το Εθνικό Συμβούλιο για να χαράσσεται στρατηγική και να λαμβάνονται αποφάσεις για όλα τα θέματα.

Υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ποιες προοπτικές υπάρχουν για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό;
Οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απογοητεύουν τη δική μας πλευρά. Εμείς, όμως, οφείλουμε με αμείωτους ρυθμούς να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού. Δεν πρέπει να αφήσουμε ήσυχη την Τουρκία μέχρις ότου κατορθώσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας για δίκαιη λύση. Ο αγώνας μας για λύση δεν εγκαταλείπεται όσα τερτίπια, όσες προκλήσεις, όσους εκβιασμούς και όσες δυσκολίες και προσκόμματα θελήσει να προτάξει η Τουρκία. Πιστεύω ότι διαθέτουμε τις δυνάμεις, ιδιαίτερα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή οικογένεια, να πιέσουμε την Τουρκία για να υποχρεωθεί για λύση. Τούτο επιτυγχάνεται ασφαλώς όταν η Τουρκία υποχρεωθεί να καταβάλλει σκληρό τίμημα εξαιτίας της μη λύσης του Κυπριακού.

Πάντως, μέχρι σήμερα ως ΔΗΣΥ στηρίξατε τους χειρισμούς του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Κάνατε λάθος και δικαιώνονται όσοι είχαν επιφυλάξεις και ενδοιασμούς;
Είναι εσφαλμένη αυτή η εντύπωση. Στηρίξαμε κάθε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού διαχρονικά, ανεξαρτήτως ποιος πρόεδρος βρισκόταν στην εξουσία. Είμαστε η υπεύθυνη παράταξη του τόπου, που από την ίδρυσή μας, δεν μετρήσαμε και δεν υπολογίσαμε πολιτικό κόστος για την εθνική μας υπόθεση. Για εμάς το Κυπριακό είναι πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα και ποτέ δεν συμπεριφερθήκαμε μικροκομματικά για το Κυπριακό. Αυτό πράξαμε και τώρα. Όμως, οφείλω να υπενθυμίσω ότι δεν χαριστήκαμε στον Πρόεδρο Χριστόφια όταν διέπραττε λάθη στους χειρισμούς και ούτε πρόκειται να του χαρισθούμε και τώρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την αρχή ασκήσαμε κριτική για το θέμα των εποίκων, για την εκ περιτροπής Προεδρία, για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, για τη μη αξιοποίηση της Ευρώπης και πολλά άλλα, που καταδεικνύουν ότι για το Κυπριακό δεν κάνουμε εκπτώσεις, αλλά ασκούμε υπεύθυνη και αντικειμενική κριτική. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνά κανένας ότι εμείς είμαστε η μοναδική παράταξη που δεν ψήφισε Χριστόφια για την Προεδρία και είχαμε δική μας πρόταση για το Κυπριακό, που δυστυχώς δεν προτιμήθηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό.

No comments: