Sunday, September 6, 2009

Δέκα χρόνια από τον πρόωρο και τραγικό χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη


Τελέστηκε σήμερα από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη και του υιού του, Νικόλα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β'.

Φέτος, συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον πρόωρο και τραγικό χαμό του
Γιάννου Κρανιδιώτη και του υιού του σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρουμανία, που συγκλόνισε Κύπρο και Ελλάδα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ, δέκα χρόνια μετά που αυτό που η αρχαία ελληνική σκέψη προσδιόρισε στην ουσία ως τραγωδίες. Είναι η στιγμή που ο νους του ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει τι επιφυλάσσει η μοίρα, είναι η στιγμή που σταματά ο χρόνος, αλλά ο θάνατος που είναι αναπάντητος στον άνθρωπο, αποδεικνύεται το μέτρο της αξίας της ζωής, γιατί σήμερα, δέκα χρόνια μετά, μπορεί όλος ο ελληνισμός στην Κύπρο, στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο να αποτιμήσει όχι μόνο το μέγεθος μιας απουσίας, αλλά το νόημα μιας παρουσίας, γιατί σπάνιες φορές στην ιστορία των λαών και των εθνών ένας άνθρωπος μπορεί να σφραγίσει τόσο αποφασιστικά με την παρουσία του την πορεία του λαού του και να δίνει ταυτόχρονα υπόδειγμα, κατεύθυνση, μέτρο, να διδάσκει ήθος στην πράξη του σήμερα, παρόλο που φυσικά είναι απών».

«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ανήκει σε αυτά τα μεγέθη. Κατατάχθηκε ήδη όχι σαν απουσία, αλλά είναι μια παρουσία στην Κύπρο, στην Ελλάδα, σε όλο τον ελληνισμό, γιατί αυτό το παλικάρι έδωσε υπόσταση σε ό,τι καλύτερο, στην ιστορία, με το χαρακτήρα του, το ήθος του, την ατσάλινη θέληση, πίσω από την βελούδινη εξωτερική όψη, την πίστη και την αγάπη του, στους στόχους και τους σκοπούς του, και που ταυτόχρονα συνδύασε τον λογισμό με το όνειρο, έδωσε υπόσταση μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, την έννοια της προοπτικής, γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα του οφείλουμε τη σύλληψη που έδωσε η δυναμική προοπτική και δημιουργία, τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

«Ολοι γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι αυτοί οι άνθρωποι που γεννιούνται σε μεγάλες στιγμές και καθορίζουν την πορεία, πρέπει να αποτελούν πάντα ένα μέτρο για όλους».

«Και η πολιτική σκέψη του Γιάννου πρέπει να είναι μια ενεργός παρακαταθήκη, καθώς είχε μια βαθιά συνείδηση και μας δίδασκε όλους, και υπάρχουν και οι λόγοι, υπάρχουν και τα έργα, γι’ αυτή την ματιά που πρέπει να περικλείει τη δράση μας, την ενέργεια μας, και να προσδιορίζει πολιτικά και ατομικά το ήθος, ότι πρέπει να έχουμε συνείδηση της αλληλένδετης αυτής πορείας, του ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες, να κατανοούμε πως εδώ μες στο ρεαλισμό, μες το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να μπορούμε να κτίσουμε προοπτικές και λύσεις», συμπλήρωσε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, βρήκε τραγικό θάνατο με άλλους έξι ανθρώπους, όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon, που τους μετέφερε στη Ρουμανία λίγο πριν την προσγείωσή του στο Βουκουρέστι παρουσίασε πρόβλημα.

Εκτός από τον Γιάννο Κρανιδιώτη, σκοτώθηκαν ο γιος του Νικόλαος, ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος, η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Νίνα Ασημακοπούλου και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Λίγες ημέρες αργότερα, πέθανε και ο εικονολήπτης της ΝΕΤ Παναγιώτης Πούλος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, τραυματίστηκε σοβαρά, παρέμεινε σε κώμα, αλλά τελικά διέφυγε του κινδύνου, και ελαφρότερα τραυματισμένη ήταν η αεροσυνοδός Αννα Βελησαρίδου.

No comments: