Thursday, June 28, 2007

Καθαίρεση ελληνορθόδοξου ιερέα στο Τέξας

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής προχώρησε στην καθαίρεση του ιερέα Νικολάου Κατίνα, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Η πρώτη κίνηση της Αρχιεπισκοπής, αφού είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις και σχετικά δημοσιεύματα, ήταν να ενημερωθούν τα μέλη της κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Ντάλας Τέξας τον Ιούλιο του 2006 ότι ο επί 28 έτη ιερέας τους, π. Νικόλαος Κατίνας, ετέθη σε αργία από τα ιερατικά του καθήκοντα, για θέματα "επιλήψιμης ηθικής συμπεριφοράς κληρικών".
Ο π. Νικόλαος Κατίνας, έγγαμος ιερέας με παιδιά (εκ των οποίων ένας είναι ιερέας) και εγγόνια είχε συνταξιοδοτηθεί την 1η Ιουλίου 2006.
Στην πρώτη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφερόταν: "Ο π. Νικόλαος Κατίνας, πρώην προϊστάμενος της ενορίας της Αγίας Τριάδος στο Ντάλας του Τέξας, ετέθη εν αργία εκ των ιερατικών του καθηκόντων από την 5η Ιουλίου 2006. Μετά από μία διεξοδική και λεπτομερή έρευνα κατηγοριών για σοβαρά παραπτώματα που αφορούν ανηλίκους, ο π. Κατίνας ετέθη εν αργία βάσει του Κανονισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής για θέματα επιλήψιμης ηθικής συμπεριφοράς κληρικών.
Ως αποτέλεσμα της αργίας, ο π. Κατίνας δεν δύναται πλέον να εκτελεί λειτουργικά, τελετουργικά και άλλα ιερατικά καθήκοντα. Η αργία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εφαρμογές του Κανονικού Δικαίου, είναι έγκυρη και αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες ομολογίες".
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή υπογραμμίζει: ”H Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνεδρίασε την 26η Ιουνίου 2007, ως Δευτεροβάθμιον Πνευματικόν Δικαστήριο, δια να εκδικάσει την εκκρεμούσαν περίπτωσιν του εν αργία τελούντος ιερέως Νικολάου Κατίνα.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος κατόπιν προσεκτικής εξετάσεως της υπό του Πρωτοβαθμίου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας αναφοράς και προτάσεως, και μετά πολλής λύπης κατέληξε εις την υπό των Ιερών Κανόνων εν προκειμένω επιβαλλομένην απόφασιν καθαιρέσεως του εν λόγω κληρικού εκ του ιερατικού βαθμού. Η απόφασις αυτή, κατά την κρατούσαν κανονικήν τάξιν, θα υποβληθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίον έχει την αρμοδιότητα, αφού την εγκρίνη, να προβή εις έκδοσιν της σχετικής τελεσιδίκου πράξεως καθαιρέσεως.
Κατά την ιδίαν συνεδρίασιν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος εξήτασε μετά πολλής προσοχής και ιδιαιτέρας ποιμαντικής φροντίδος θέματα αφορώντα εις τον κλήρον της Αμερικής και έλαβε τας επ' αυτών δεούσας αποφάσεις".