Thursday, June 19, 2008

Πυρκαγιά σε χωριά της Ορεινής Λάρνακας και Ορεινής Λεμεσού

Δεν αποκλείεται η φωτιά να τέθηκε κακόβουλα
Προβληματισμός για την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά
Η πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τέθηκε κακόβουλα η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που αποτέφρωσε μεγάλες εκτάσεις σε κοινότητες της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου σε δηλώσεις του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ανέφερε ότι η ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βάζει σε υποψία την υπηρεσία. Είπε επίσης ότι οι έρευνες θα ενταθούν σήμερα στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν στοιχεία που να βοηθήσουν στην διακρίβωση των αιτιών.

Ο κ. Νικολάου, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται για αναζωοπύροση της προηγούμενης πυρκαγιάς και ότι πρόκειται για καθαρά νέα φωτιά η οποία ξεκίνησε από άλλο σημείο.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές ομάδες πυρόσβεσης για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αναζωοπύροσης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό περιστατικό. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι ομάδες πυρόσβεσης θα παραμείνουν και το βράδυ στην περιοχή. from http://www.ikypros.com/


Πλήγηκαν 8 χωριά - τεράστια οικολογική καταστροφή
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις
Συνεχίζεται, μέχρι στιγμής το έργο της κατάσβεσης των εστιών της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε χθες τα ξημερώματα από την περιοχή της Ορά και επεκτάθηκε σε άλλα χωριά της Ορεινής Λάρνακας και Ορεινής Λεμεσού.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, η κ. Κεμιτζή είπε πως στο έργο της κατάσβεσης εργάζονται 261 άτομα και 50 οχήματα από όλες τις υπηρεσίες.

''Είχαμε τώρα μια ενημέρωση από το αεροδρόμιο της Πάφου ότι τα ελικόπτερα τα δικά μας πάνε ξανά για κάποιες ρίψεις στο Κλωνάρι και θα επιστρέψουν πίσω'', κατέληξε.
Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης όλα τα πύρινα μέτωπα στις ορεινές περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού. Η πυρκαγιά κατέστρεψε δάση και άγρια βλάστηση σε έκταση 20 χιλιομέτρων.

Η τεραστίων διαστάσεων φωτιά απείλησε περίπου οκτώ χωριά. Σε ορισμένα κάηκαν μερικά σπίτια και υποστατικά και οι Αρχές μετέφεραν ψες τους κατοίκους τους σε ασφαλή περιοχή. Επίσης, απομακρύνθηκαν οι μοναχές από την Μονή Παναγίας του Γλωσσά.

Στις μάχες με τη φωτιά τραυματίστηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα δώδεκα πυροσβέστες και ένα μέλος της πολιτικής άμυνας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικώτης δήλωσε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ότι στόχος είναι τώρα η αποτροπή τυχών αναζωπυρώσεων, γι΄αυτό θα γίνονται περιπολίες, κάτι που έγινε και ψες, όλή τη νύκτα.

Ο κ. Συλικιώτης εξήρε το ρόλο και την αυτοθυσία όλων των δυνάμεων, που για ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες. Αυτή τους η αυτοθυσία, είπε, είναι που έσωσε ανθρώπινες ζωές και χωριά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία απέστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η συμβολή των ελληνικών αεροσκαφών στο έργο της πυρόσβεσης ήταν καθοριστική, γι αυτό και θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι σήμερα για να επιχειρήσουν και πάλι, εάν χρειαστεί, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών της Κύπρου Άριστος Ιωάννου δήλωσε ότι η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η φωτιά κατέστρεψε δάση και άγρια βλάστηση σε έκταση 15 με 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
iKypros
19/06/2008

simerini.com
ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ οκτώ χωριά της Λεμεσού και της Λάρνακας
Ο εφιάλτης της φωτιάς ξανακτυπά

Στις πλατείες των χωριών τους πέρασαν τη χθεσινή νύκτα οι κάτοικοι των οκτώ κοινοτήτων που έκαψε η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από την τοποθεσία Περιστερόκρεμμος της κοινότητας Οράς Λάρνακας κι επεκτάθηκε στις κοινότητες Λάγια, Βίκλα, Βάσα Κελλακίου, Κελλάκι, Ακαπνού, Κλωνάρι και Σανίδα.Μαζί με τους κατοίκους των καμένων χωριών ξενύκτησαν και οι πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.Διατάχθηκε, για προληπτικούς λόγους, η εκκένωση τεσσάρων χωριών: Tης Βάσας Κελλακίου, του Κελλακίου, της Ακαπνούς και της Σανίδας.Πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες - Ορισμένοι εξ αυτών υπέστησαν εγκαύματα.Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

No comments: