Thursday, July 5, 2007

Τους «λάδωσαν» οι ΗΠΑ

Από την εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου.....

Έδωσαν $1 δις στους Τούρκους για να μην εισβάλουν στο Ιράκ
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε την ύπαρξη συμφωνίας που περιλάμβανε «δωρεά» ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Η «ΔΩΡΕΑ»Θα δίνεται με δόσεις οι οποίες θα τερματιστούν εάν η Τουρκία εισβάλει μονομερώς στο Β. Ιράκ
Μετά από καταγγελία του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ότι η Τουρκία «λαδώθηκε» με ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τους Αμερικανούς για να μην εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, το Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι υπογράφηκε μια «παρόμοια συμφωνία αν και λίγο διαφορετική». Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αγνόησε την καταγγελία του Ντενίζ Μπαϊκάλ και την Τετάρτη με γραπτή ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο του 2003 είχε υπογραφεί συμφωνία με τους Αμερικανούς για δάνειο 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία. Η συμφωνία περιλάμβανε και μια «δωρεά» ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη χώρα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Στόχος του δανείου ήταν να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως και να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ο όρος να μην επέμβει η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, παραδέχεται ότι στη συμφωνία υπάρχει «υποσημείωση των ΗΠΑ» πως στην περίπτωση που η Τουρκία εισβάλει μονομερώς στο Βόρειο Ιράκ κατά την περίοδο που θα δίνεται με δόσεις το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου, τότε θα ανασταλεί η πληρωμή. Την παραδοχή του υπουργείου αναμένεται να εκμεταλλευτεί ο Μπαϊκάλ, για να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Ταγίπ Ερντογάν κατά την προεκλογική περίοδο.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
ΣTO METAΞY, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται. Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν πέντε μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, σε συγκρούσεις στην ανατολική Τουρκία. Οι στρατιώτες σκότωσαν δύο αντάρτισσες του ΡΚΚ τη στιγμή που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν αυτοσχέδια βόμβα σε δρόμο στην επαρχία Τουντσελί. Άλλοι τρεις Κούρδοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας 15 ανταρτών. Σε άλλο επεισόδιο στη γειτονική επαρχία Μπινγκόλ, ένας πολιτοφύλακας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αντάρτες του PKK. Το PKK έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις του.