Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της FYROM, επιβεβαίωσε την παρατηρούμενη επιβράδυνση στην υλοποίηση της σχεδιασμένης πολιτικής για ένταξη της ομάδας της Αδριατικής (Α3) στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η σχεδιασμένη πολιτική εξακολουθεί να αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, αλλά με κάποια καθυστέρηση και μειωμένη ταχύτητα, που κατ' εξοχήν οφείλεται στη συνειδητή απόφαση για επιβράδυνση της διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ούτως ώστε αυτή να συμβαδίζει με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αλλως, θα παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα ο ένας βραχίονας της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, να προχωρεί σε διεύρυνση, και ο άλλος, η Ε.Ε., να παραμένει κλειστός, με τους ίδιους υπουργούς να ψηφίζουν διαφορετικά, ανάλογα με το «καπέλο» που φορούν κατά περίπτωση.
Επί του προκειμένου, υπενθυμίζεται η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, το Φεβρουάριο, η οποία είχε καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να «ξεχάσουν» οι ενδιαφερόμενοι περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης, αν προηγουμένως δεν έχει φτιαχθεί ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Οδικός χάρτης Πέραν αυτών, ωστόσο, υπάρχει και το πραγματικό γεγονός πως πέραν της Κροατίας, η οποία έχει κάνει «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, FYROM και Αλβανία «υπολείπονται κατά πολύ» των υποχρεώσεών τους και αυτό κατέστη απόλυτα σαφές στον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Μιλοσόσκι κατά εδώ συνομιλίες του.
«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη πρόοδο» ήταν το μήνυμα που δόθηκε στον Σκοπιανό αξιωματούχο, συλλήβδην από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το NSC και από το Πεντάγωνο, κάνοντάς του σαφές ότι δεν πρόκειται περί αυτόματης διαδικασίας ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης που πρέπει ν' ακολουθηθεί με σαφείς υποχρεώσεις που περνούν μέσα από διάφορα στάδια.
Ας σημειωθεί, παράλληλα, ότι στις 3 Ιουλίου τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς από την Ουάσιγκτον υπαινισσόταν πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν «δεύτερες σκέψεις» για διεύρυνση του ΝΑΤΟ το 2008, κάτι επί του οποίου αντέδρασε άμεσα η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς και λέγοντας ότι «δεν έχει αλλάξει η αμερικανική άποψη για τη διεύρυνση» - ουδεμία κουβέντα, ωστόσο, γινόταν για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις των χωρών αυτών, παρά μόνον στις «φιλοδοξίες» τους.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ψηλά στην ατζέντα των εδώ συνομιλιών του Σκοπιανού ΥΠΕΞ ήταν, από αμερικανικής πλευράς, η «προκλητική» συμπεριφορά των Σκοπίων με την προπαγάνδα τους έναντι της Ελλάδας, κάτι που ούτως ή άλλως είχε «εκνευρίσει» και την Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί ότι αποτελεί ένα «περιττό εμπόδιο» εμπλοκής της ΝΑΤΟϊκής προοπτικής της γείτονος.
Πέραν αυτού είναι προφανές ότι τώρα παίρνουν στα σοβαρά τα μηνύματα της Αθήνας, πως δεν θα επιτρέψει την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν οι γείτονες δεν έχουν «συμμορφωθεί» στις υποχρεώσεις τους και αν δεν υπάρχουν οι δέουσες ασφαλιστικές δικλείδες επ' αυτού, στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Ετσι, δεν ήταν τυχαία η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της προτροπής της υπουργού Ράις προς τον κ. Μιλοσόσκι πως η χώρα του θα πρέπει να εργαστεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση της διαφοράς της με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, όπως, επίσης, δεν ήταν τυχαία η έμμεση υπόδειξη πως τα Σκόπια δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στην αναγνώρισή τους από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τη συνταγματική τους ονομασία.
Σκληρή γλώσσα Η «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης και η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Καραμανλή να «πράξει όσα διακηρύττει» δημόσια εκφράζονται ανάγλυφα και από επικοινωνίες της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών με το κέντρο, στις οποίες επισημαίνεται ότι κατά την προ μηνός επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση «εξήγησε απολύτως ξεκάθαρα» τις προθέσεις της με μια «ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα» έναντι της πολιτικής της Ουάσιγκτον, παρατηρήσεις που εκ των πραγμάτων «χρωμάτισαν» εν μέρει τις συνομιλίες Μιλοσόσκι εδώ.
Παράλληλα, ο Σκοπιανός αξιωματούχος πήρε και μια «γεύση» για την εντεινόμενη εδώ αντίδραση του ελληνικού λόμπι κατά την απόλυτα φορτισμένη αυτή προεκλογική περίοδο, με δημοσιεύσεις στον αμερικανικό τύπο κατά της πολιτιστικής προπαγάνδας της γείτονος.
Αρχίζει δε να γίνεται αντιληπτό ότι αν από πλευράς Σκοπίων δεν γίνουν σύντομα οι απαραίτητες κινήσεις -αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους, σχολικά και στρατιωτικά εγχειρίδια, χάρτες κ.λπ. -για να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος- δεν θα υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσουν οι συνομιλίες και η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ.
Θεωρείται δε βέβαιο πως η Ελλάδα, όπως και η Βουλγαρία, θα εντείνουν τις πιέσεις τους στα Σκόπια, αλλά και διεθνώς, σχετικά με την εθνολογία και κρατική οντότητα της γειτονικής τους χώρας.
Η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στα Σκόπια λόγω των δηλώσεών της στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έστειλε περαιτέρω ένα «καλό μήνυμα» στην Ουάσιγκτον, κατά την εδώ ερμηνεία, πως οι Σκοπιανοί «δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτε» αν δεν κάνουν τα δέοντα...
Κατά την άποψη δε ενός άριστου γνώστη του τρόπου και σκεπτικού λειτουργίας των ενδοϋπηρεσιακών μηχανισμών, στο παρόν πολιτικό περιβάλλον στην Ουάσιγκτον η Ελλάδα θα πρέπει να «παίξει σκληρό παιχνίδι» και «να 'ναι αποφασιστική» γιατί, διαφορετικά, θα την «ποδοπατήσουν» οι ποικίλοι περιφερόμενοι αξιωματούχοι, που πρωτίστως ενδιαφέρονται για την προώθηση της δικής τους ατζέντας...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ