Friday, July 20, 2007

Το Στέιντ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτει για την τουρκική εισβολή

Ο Φιλελευθερος αποκαλύπτει το τηλεγράφημα
Κάτω από τους τίτλους «Μην εμποδίσετε την εισβολή», «Ιστορικό ντοκουμέντο : Διαταγή Κίσιγκερ στον χουντικό Ιωαννίδη», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει σήμερα απόρρητο, όπως αναφέρει, τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το τηλεγράφημα υπαγόρευσε ο τότε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Χέρνι Κίσιγκερ, στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Στίβεν Ίνγκερσολ και «αποτελούσε εντολή για όλους τους παραλήπτες, ειδικά για τα μέλη της πρεσβείας στην Αθήνα,που είχαν επιφορτιστεί να συνομιλούν με τη χουντική κυβέρνηση Ιωαννίδη».

Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται πως θα πρέπει να πιεστεί « η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων θα δώσει στους Σοβιετικούς το πλεονέκτημα που έψαχναν στην Μέση Ανατολή, και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα δυτικά συμφάροντα».

Το τηλεγράφημα, το οποίο ο Ίνγκερσολ κοινοποίησε και στον ίδιο τον Κίσιγκερ, είναι ,όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το ακόλουθο:

«Θέμα: Κύπρος Λευκός Οίκος, Σαν Κλεμέντε - Να δοθεί στον υπουργό Κίσιγκερ

1. Ο Σίσκο μόλις μας έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει λάβει την τελική απόφαση για την αποβίβαση στρατευμάτων της στην Κύπρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η απόβαση θα γίνει εντός της ώρας.

2. Πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον (Έλληνα) Πρωθυπουργό και τον Ιωαννίδη και να τους διαβιβάσετε το μήνυμα από την τουρκική κυβέρνηση ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ, μόνο αν δεν πυροβολήσουν ούτε οι Έλληνες.

3. Πρέπει να πιέσετε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων θα δώσει στους Σοβιετικούς το πλεονέκτημα που έψαχναν στην Μέση Ανατολή, και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

4. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της συνταγματικής κατάστασης στην Κύπρο και έχουμε υπόψιν μας ως πιθανό διάδοχο τον Κληρίδη. Θα υποστηρίξουμε την επαναφορά στο επίπεδο των δυνάμεων πριν από το πραξικόπημα.

5. Ο Σίσκο θα φτάσει συντόμως στην Αθήνα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να προχωρήσει με τις πιο πάνω γραμμές, θα επιστρέψει αμέσως στην Τουρκία και θα παραθέσει τις ιδέες αυτές στους Τούρκους.

6. Πρέπει να πείτε στην κυβέρνηση της Ελλάδας ότι μετά το πραξικόπημα έχουμε προσπαθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό να αποφευχθεί η τουρκική επέμβαση, αλλά τώρα που έχει συμβεί, η ελληνική κυβέρνηση, που φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας στην εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων. Καλούμε τους Έλληνες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες, διαφορετικά διατρέχει τον μέγιστο κίνδυνο η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Υπογραφή INGERSOLL».